Een stavenafdekking, buizenafdekking, 4-seizoenenafdekking of veiligheidsafdekking. Dit zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde product. De term die hier het meest gebruikt wordt is 'stavenafdekking'.

 1. Wat is een stavenafdekking?
 2. Wanneer geschikt?
 3. Vastmaken
 4. Oprollen
 5. Veiligheid
 6. Materiaal
 7. Wat ook belangrijk is ...

Wat is een stavenafdekking?

Stavenafdekking

Kort gezegd is een stavenafdekking een zwembadafdekking, gemaakt van sterk pvc materiaal met daartussen aluminium buizen. Deze zorgen voor de sterkte en maken het mogelijk dat de afdekking kan leunen op de zwembadrand. Erg praktisch, want zo hoef je de afdekking maar aan 2 kanten vast te zetten. Dit scheelt tijd en neemt minder ruimte in beslag rondom het zwembad.

Voordelen

 • Geschikt voor 4 seizoenen (kan het zomerzeil, winterzeil én de oproller vervangen)
 • Makkelijk afrollen en oprollen; door iedereen te doen
 • Veilig voor kinderen. Sluit het zwembad volledig af, indien goed aangespannen
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en kwaliteiten
 • Veelal op maat gemaakt, dus hij sluit perfect aan op het zwembad
 • Geschikt voor vrijwel alle vormen en maten zwembaden (tot 6 x 12 meter)
 • Zorgt voor een strakke afdekking en goede sluiting over en rondom het zwembad

Stavenafdekking


Wanneer is een stavenafdekking geschikt?

Een stavenafdekking rol je snel en gemakkelijk op en af. Dit maakt hem geschikt als zowel zomer- als winterafdekking. Een stavenafdekking wordt daarom ook wel 4-seizoenen afdekking genoemd. En het mooie is ook nog dat deze past op vrijwel iedere zwembadvorm. Daarnaast heb je ook geen losse oproller meer nodig voor het oprollen van het zeil.

Alle zwembadvormen

Omdat een stavenafdekking op slechts 2 zijden bevestigingspunten heeft, is hij geschikt voor vrijwel alle soorten maten en vormen zwembaden tot een maximale afmeting van 6 x 12 meter. Ook voor ronde en ovale zwembaden kun je een stavenafdekking gebruiken, mits er een ruim terras omheen ligt.

4 seizoenen

In tegenstelling tot een winterzeil die je onder spanning vast moet zetten rondom het zwembad - wat veel tijd kost - rol je een stavenafdekking uit door aan een lang koord te trekken. Je zet hem vast met 3 of 4 gespen en je afdekking is gespannen. Geschatte tijd; enkele minuten. Dit maakt hem ook zeer geschikt als afdekking in de zomer. Let op: een stavenafdekking drijft niet op het water, dus hij is tegenstelling tot een zomerzeil, minder goed in staat om de warmte vast te houden.


Stavenafdekking vastmaken

Standaard is een stavenafdekking voorzien van 3 of 4 trekbanden aan iedere zijde. Afhankelijk van de kant zit er aan de trekband óf een lus (vaste zijde) óf enkel een trekband, zodat deze in een RVS spanner op spanning getrokken kan worden (bevestigingszijde).

De vaste zijde is de zijde waar de afdekking ligt als hij is opgerold. Hier ligt hij dus standaard bevestigd aan 3 of 4 bevestigingspunten welke vastzitten in het terras.

Stavenafdekking bevestigingspunt

In het midden van de stavenafdekking zit een lang koord die je gebruikt om vanaf de andere zijde de afdekking uit te rollen. Door de vaste bevestigingspunten gebeurt dit automatisch in een rechte lijn.

Stavenafdekking uitrollen

Wanneer de afdekking volledig is afgerold, zet je de 3 of 4 losse banden vast in een RVS spanner en snoer je hem vervolgens op spanning. Een klus die zo gepiept is. De RVS spanners zitten aan een klein gedeelte van de trekband, die ook weer met een lus vastgezet kunnen worden aan de vaste bevestigingspunten in het terras.

Stavenafdekking bevestigen

Een stavenafdekking die goed onder spanning staat, dekt het volledige zwembad netjes af en zorgt ervoor dat er geen vuil meer in het zwembad kan komen. Ook de randen rondom sluiten dan mooi aan op de zwembadrand.


Stavenafdekking oprollen

Tijd om te zwemmen! De eerste stap is het losmaken van alle spanners zodat de spanning van de afdekking gaat en hij vrij ligt om opgerold te worden. Belangrijk is dat de stavenafdekking vrij is van vuil en droog is voordat je het gaat oprollen. Het oprollen kan handmatig of automatisch.

Handmatig oprollen

Bij iedere stavenafdekking wordt standaard een handmatige oproller geleverd. Deze oproller steek je in de laatste aluminium buis. Daar zit een speciale uitsparing aan beide zijden waar de oproller in past. Vergelijk het met uitrollen van de zonwering thuis. Door een draaiende beweging te maken rol je de stavenafdekking in enkele minuten weer volledig op en ligt deze weer netjes aan 1 zijde van het zwembad.

Stavenafdekking handmatig oprollen

Automatisch oprollen

Met behulp van een Rolltrot kun je een stavenafdekking ook automatisch laten oprollen. Dit apparaat heeft dezelfde aansluiting als de handmatige oproller zodat hij in de uitsparing van de buis past. Zet de Rolltrot aan en deze rolt automatisch de stavenafdekking op.

Stavenafdekking automatisch oprollen met Rolltrot


Veiligheid van een stavenafdekking

Een stavenafdekking wordt ook vaak een veiligheidsafdekking genoemd. Deze veiligheid heeft vooral betrekking op kinderen. Mits onder goede spanning, sluit een stavenafdekking het zwembad volledig af en kun je er zelfs op lopen. Al raden we dat laatste niet aan.

Wil je vuil verwijderen? Dan kun je dit het beste met een tuinslang van de afdekking spuiten. Het PVC zeil is voorzien van afvoergaten waar water doorheen kan lopen; het water blijft er dus ook niet opliggen.

Ook al zouden kinderen in principe niet onder de afdekking kunnen komen, goed toezicht is het beste advies wat we kunnen geven. Laat je (jonge) kind dus nooit alleen bij het zwembad en laat hem of haar niet op de afdekking lopen.


Materiaal van een stavenafdekking

Een stavenafdekking bestaat in de basis uit 2 producten; een sterk PVC zeil en losse aluminium buizen. Deze vormen samen de constructie van de afdekking. Het kwaliteitsverschil zit hem in de sterkte van het PVC zeil, en het scheur- en draagvermogen dat het heeft. Ook zijn luxere stavenafdekkingen voorzien van anit schuurbanden om het zeil extra te beschermen tegen de zwembadrand waar het op ligt.

De tussenafstand van de aluminium buizen ligt tussen de 100 en 150 cm. Deze worden altijd evenredig verdeeld over het zeil om het er optisch ook strak uit te laten zien.


Wat ook belangrijk is ...

 • Het is wel mogelijk om op de afdekking te lopen, maar dit is niet aan te raden
 • Een stavenafdekking is voorzien van afwateringsgaten zodat er geen water op blijft liggen
 • Er zit 3 jaar garantie op alle stavenafdekkingen (stormschade en hagelbuien niet inbegrepen)
 • De afdekking is aan iedere zijde ongeveer 25 cm langer, zodat hij op de zwembadrand kan steunen
 • Een stavenafdekking heeft niet dezelfde isolerende werking als een noppenfolie

> Bekijk alle stavenafdekkingen